http://www.wijwillenzon.nl/
Stichting Wijwillenzon - info@wijwillenzon.nl

Hoe worden de kosten of baten van mijn netto elektriciteitsproductie of –consumptie verrekend tussen mij en het energiebedrijf?

 

Op dit moment is het zo dat het wettelijk is vastgelegd dat uw zonne-energie die u zelf opwekt, tot 3000 kWh teruggeleverd kan worden aan het net, en dat u daar dan dezelfde prijs voor krijgt, als u zelf moet betalen, wanneer u stroom van het net afneemt (tussen de 21 en 23 cent per kwh doorgaans). Wat men doet is de energie die u gebruikt heeft wegstrepen, tegen de energie die u zelf opwekt. Dat heet salderen. Als u maar 1000 kWh verbruikt en opvraagt van het net en 3000 zelf opwekt, dan kunt u maar 1000 kWh salderen. De overige 2000 kWh die u terug levert, krijgt u dan maar rond de 6 cent voor. Men wil nl. niet dat consumenten massaal energieproducent worden en gaan verdienen aan zonne-energie.

Er zijn een aantal maatschappijen die tot 5000 kWh salderen, waaronder Eneco en Texel Energie. Bij Greenchoice kunt u inmiddels onbeperkt salderen. Dit zijn ook de groene(re) energie maatschappijen en die leveren meer service en maatwerk. Wij weten dan Dong en Oxxio klanten met zonnepanelen sowieso vragen over te stappen op Greenchoice, omdat zij hen niet verder willen helpen. Overstappen naar een groener bedrijf is wel aan te bevelen, maar alle bedrijven zijn wettelijk verplicht tot 3000 kWh te salderen.

Wel is het noodzakelijk dat u zodra u zonnepanelen neemt, dat aan te melden bij uw netwerkbedrijf EN uw energieleverancier. Zij moeten zorgen dat u een geschikte meter heeft, en dat zij kunnen uitlezen wat u zelf teruglevert.

 
 
Terug naar veel gestelde vragen
 
© 2022 Stichting Wijwillenzon