http://www.wijwillenzon.nl/
Stichting Wijwillenzon - info@wijwillenzon.nl

Hoe lang duurt het voordat ik mijn PV-systeem heb terugverdiend?

 
Wanneer u de kosten hebt terugverdiend, hangt af van een aantal factoren, zoals de daadwerkelijke kosten van installatie bij u thuis, de prijs van elektriciteit in de komende jaren en hoe vaak en krachtig de zon schijnt. Wij hebben de terugverdientijd berekend op basis van een aantal aannames.

 

Pakket A: 8 panelen
Aanname: installatiekosten €700,- inclusief BTW op een schuin dak.
Dit pakket kost inclusief installatiekosten €2840,00. U bespaart jaarlijks €312,- aan elektriciteit die u niet meer hoeft te kopen bij uw energieleverancier. Dat betekent dat u binnen 10 jaar uw investering hebt terugverdiend. Daarna is de door u opgewekte elektriciteit gratis.

 

Pakket B: 12 panelen
Aanname: installatiekosten €1000,- inclusief BTW op een schuin dak.
Dit pakket kost inclusief installatiekosten €4570,00. U bespaart jaarlijks €563,- aan elektriciteit die u niet meer hoeft te kopen bij uw energieleverancier. Dat betekent dat u binnen 8 à 9 jaar uw investering hebt terugverdiend. Daarna is de door u opgewekte elektriciteit gratis.

 

Pakket C: 16 panelen
Aanname: installatiekosten €1000,- inclusief BTW op een schuin dak.
Dit pakket kost inclusief installatiekosten €4951,55. U bespaart jaarlijks €625,- aan elektriciteit die u niet meer hoeft te kopen bij uw energieleverancier. Dat betekent dat u binnen 8 à 9 jaar uw investering hebt terugverdiend. Daarna is de door u opgewekte elektriciteit gratis.

 

Pakket D: 3 panelen
Aanname: U installeert de panelen zelf.
Dit pakket kost €940,00,-. U bespaart jaarlijks €117,- aan elektriciteit die u niet meer hoeft te kopen bij uw energieleverancier. Dat betekent dat u binnen 9 jaar uw investering hebt terugverdiend. Daarna is de door u opgewekte elektriciteit gratis.

 

Zoals gezegd zijn de aannames voor het berekenen van uw terugverdientijd belangrijk. Onze aannames zijn de volgende±

De prijs van elektriciteit. De prijs van elektriciteit bedraagt nu ongeveer €0,23 per kWh en wij houden bij deze berekening de prijs constant. Niemand weet zeker hoe duur elektriciteit over 5 of 10 jaar is. Volgens scenario's van het Energie Centrum Nederland zou de prijs in 2020 10% hoger kunnen liggen. De prijs per kWh kan ook stijgen als alle elektriciteitsgebruikers straks een opslag betalen, afhankelijk van het gebruik, voor financiering van de huidige Stimuleringsregeling Duurzame Energie. Dat is een plan de minister van Economische Zaken, maar daarover bestaat op dit moment nog onvoldoende duidelijkheid. Ook dit laten we buiten de berekening. Hoe hoger de prijs, hoe sneller u de aanschaf van uw zonnepanelen hebt terugverdiend.


Subsidie of fiscale voordelen. In de terugverdientijden die hierboven zijn berekend wordt ervan uitgegaan dat u geen subsidie van de overheid vraagt of krijgt. Ook laten wij eventuele fiscale voordelen voor uw bedrijf buiten de berekening. Krijgt u wel subsidie of kunt de aanschaf verrekenen met de belasting dan verdient u sneller dan hier berekend uw investering terug.

n.b. Vanaf 02/07/2012 is er een landelijke subsidie beschikbaar van 15 % op de panelen en toebehoren. Met deze subsidie (welke alleen geldt voor pakketten A, B en C gaat de terugverdientijd nog met een jaar omlaag. Voor meer informatie over de subsidie zie onze homepage.


Vergoeding voor overtollige elektriciteit. Deze vergoeding is gelijk aan de prijs die u betaalt voor afname van elektriciteit, dus ongeveer €0,23 per kWh. Tot 5000 kWh mag u terugleveren aan het net voor de zelfde prijs als u ervoor zou moeten betalen als u het van uw leverancier afnam. Bij de meeste leveranciers krijgt u alleen een vergoeding voor zover de hoeveelheid stroom die u zelf opwekt en teruglevert aan het net niet meer is dan de stroom die u afneemt van het net. Bij enkele leveranciers mag u meer terugleveren dan u zelf afneemt. Dit is vooral van belang voor mensen die veel zonnepanelen op hun dak plaatsen.


Financiering van de aankoop. Haalt u geld af van uw spaarrekening en loopt u daardoor rente mis? Moet u een lening afsluiten voor de aanschaf en installatie van de panelen? Wat voor soort lening is dat (hypothecaire lening of persoonlijke lening) en welke rente betaalt u daarover? Kunt u de rente aftrekken van de belasting en zo ja tegen welk marginaal tarief? Dit is allemaal van invloed op de terugverdientijd van uw investering. De wijze van financiering van uw aankoop en de kosten hiervan laten wij buiten beschouwing. De rente is momenteel bijzonder laag, dus financiering kost voor de meeste mensen niet veel geld.


Hoe vaak en hoe krachtig schijnt de zon? De elektriciteits-opbrengst van de panelen is afhankelijk van het weer. Uw panelen hebben een vermogen, uitgedrukt in Wattpiek. Voor de werkelijke te verwachten opbrengst per jaar (uitgedrukt in kWh) hanteren wij de vermenigvuldigingsfactor die het Agentschap.nl vaststelt. Deze factor is redelijk conservatief. De kans dat uw panelen per jaar meer opbrengen dan hier aangegeven is groter dan de kans dat de opbrengst tegenvalt.

 
 
Terug naar veel gestelde vragen
 
© 2023 Stichting Wijwillenzon