http://www.wijwillenzon.nl/
Stichting Wijwillenzon - info@wijwillenzon.nl

Hoe richt ik mijn dak in?

 
De maten van de panelen staan op de website vermeld bij de details (meer info) van de pakketten. Bij een pannendak geldt dat je je panelen kunt plaatsen tot aan de erfgrens en/of de rand van het dak. Ga niet over de rand heen in verband met het vangen van wind. Het is verstandig iets onder nok te blijven en iets boven de goot ivm praktische redenen (schoonmaken etc).
De ideale dakhelling is tussen de 30 en 36 graden, echter veel daken zijn net iets steiler of flauwer, en dat effect is dan zeer gering.

Bij een plat dak zijn er meer vereisten om een goede opbrengst te garanderen. Er moet nl. ruimte tussen de rijen panelen vrijblijven (ivm schaduw ed), zie bijlage per pakket op de site. Bij een plat dak moet je 1 meter vanaf de rand van je pand starten (dus 1 m vrijlaten aan de rand) en ook aan de achterzijde 1 m wegblijven van de rand. Kortom rondom 1 meter openlaten van de rand v/h pand, wanneer het dak doorloopt naar de buren, mag je wel tot de erfgrens gaan. Werkwijze bij bepaling aantal panelen op een plat dak: Meet de beschikbare breedte v/h pand, gericht op het zuiden, op. Houdt rekening met 1 meter afstand van de rand v/h pand, (bij semi vrijstaande panden). Deel deze breedte door de lengtemaat (landscape/liggend) van het paneel. Dan weet je hoeveel panelen er naast elkaar passen op het dak.
Bijvoorbeeld: dak is 7 meter breed, gericht op het zuiden.; 7m gedeeld door 1.65 = 4, er kunnen hier dus 4 poly panelen op een rij. Dak is 7 meter diep; meter wegblijven van voor en achterzijde, je start met 1 rij van bijna een meter diep, dan een kleine 2 meter ertussen, dan weer een rij van een meter diep. Dan heb je nu: 1 meter startruimte + 1 m rij panelen + 2 m ruimte + 1 m rij panelen en dan nog een meter wegblijven a/d achterzijde. Er passen hier dus maximaal 2 rijen van 4 panelen breed. Die hebben wij niet, dus bestel dan 6 panelen.
Let bij het bestellen van een pakket op schaduw op uw dak. Ieder schaduwplekje, al is het van een tak of een luchtinlaat ventilatie of een schoorsteen geeft een vermogensverlies die aanmerkelijk kan zijn, vanwege het feit dat de hele string op het laagste paneelniveau draait. Als er dus bijvoorbeeld één paneel door schaduw 80% van zijn maximale vermogen levert, zullen alle panelen 80% leveren.

Voor grote projecten is er maatwerk nodig en kunnen we ook andere configuraties leveren. Dan gaat het veelal om schuren, scholen etc. U kunt dan contact met ons opnemen.

 
 
Terug naar veel gestelde vragen
 
© 2021 Stichting Wijwillenzon