
De Historie
Stichting Wij Willen Zon is een maatschappelijk en duurzaam initiatief, speciaal opgericht om eigen zonne-energie zonder subsidie voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar te maken en de markt voor zonnepanelen in ons land op te schudden.
Goedkope, eigen stroom
Wij Willen Zon is een collectieve inkooporganisatie die voor gemiddeld 30 -35 % lagere prijzen zonnepanelen, omvormers en het montagemateriaal levert. De installatie verdient zich -bij de huidige stroomprijzen- in slechts 9 à 10 jaar terug, daarna krijg je gratis stroom. Zodra de prijzen voor energie stijgen, lukt dat nog sneller.
Lees hier berekeningen en antwoorden op de meest gestelde financiële en technische vragen.
Voor de installatie werkt Wij Willen Zon samen met installateurs door het hele land, inmiddels zijn dat er meer dan honderd. Dankzij dit initiatief hebben zij tientallen nieuwe klanten waar zij blij mee zijn.
2010: het begin
Wij Willen Zon wordt in 2010 opgericht door een kleine groep gedreven mensen die Nederland sneller duurzaam willen maken, die werken bij de stichting Urgenda en De Betere Wereld. Wij Willen Zon laat maandenlang de internationale zonnepanelenmarkten scouten, voor de juiste deal om een mega-order van goedkope, A-kwaliteit panelen te plaatsen en naar Nederland te krijgen. In China, waar de meeste zonnepanelen vandaan komen, krijgt de stichting de beste A-kwaliteit panelen en omvormers voor de beste prijs.
November 2010: campagnestart
Op de Dag van de Duurzaamheid 11-11-10 start Wij Willen Zon een campagne op de website, met de twitter hashtag #wijwillenzon en in de vrije publiciteit. De mogelijkheid om samen met veel mensen zonnepanelen in te kopen, zonder ingewikkelde subsidieregels, slaat meteen aan. Het loopt storm met deelnemers en ook installateurs die graag mee willen doen.
December 2010: verlenging...
De actie is verlengd, toen de bestellingen toestroomden, maar de mega-order op 11 december nog net niet rond was: veel bedrijven en organisaties hadden het nieuwe jaar nodig om hun budget sluitend te krijgen of de handtekeningen op de juiste plaats. Door mond-op-mond reclame en twitter ontstaat een sneeuwbal effect en sluiten meer deelnemers aan.
Januari 2011: geslaagd!
Op 31 januari 2011 wil Wij Willen Zon de lijst sluiten, want de deal is rond en de benodigde bestellingen zijn binnen. Iedereen die meedoet maakt zonder problemen de eerste aanbetaling van 20 procent over, waarmee de mega-order een feit is. Door de publiciteit heeft de actie echter zo veel aandacht gekregen, dat er in de weken na sluiting nog honderden mails binnenstromen. Mensen die na 31 januari aankloppen worden natuurlijk niet weggestuurd, maar komen op de lijst.
Februari 2011: met pen naar China
Wij Willen Zon vertrekt opgewekt met een mega-order naar China om tienduizenden zonnepanelen te bestellen. En om nog eens kritisch rond te kijken. "Ik ben nog steeds onder de indruk van de productielocaties en de supermoderne Duitse en Nederlandse machines die ik bij panelenfabrikant CSUN zag," vertelt initiatiefneemster Marjan Minnesma.
De grote fabrikanten van zonnepanelen in China hebben op hun beurt dit enorme collectieve project nauwlettend gevolgd. Collectieve inkoop zou wel eens een nieuw business model kunnen worden, nu in Europa steeds meer zonnesubsidies verdwijnen.
Maart 2011: onderweg
De megaorder voor Wij Willen Zon wordt niet in een keer geleverd, maar in meerdere brokken van 1-2 megawatt. De eerste tranche zet medio maart koers richting Nederland. De panelen doen er ongeveer 5 weken over, is de verwachting. Helaas lopen de panelen op zee vertraging op door de gevolgen van de aardbeving en de kernramp in Japan en de hoge olieprijzen: er wordt brandstof bespaard door langzamer te varen.
Mei 2011: de eerste blije klanten
Terwijl de Nederlandse lentezon echt op gang komt, naderen de eerste zonnepanelen hun eindbestemming: de Nederlandse daken. De eerste 5000 zonnepanelen worden vanaf 5 mei door heel Nederland uitgereden. Allerlei groene subsidies hangen in Nederland inmiddels aan een zijden draadje."Onze zonnepanelen worden gefinancierd door de deelnemers zelf, mogelijk gemaakt door de markt en er is geen subsidie aan te pas gekomen," vertelt Marjan Minnesma blij. Er zijn nog nooit eerder zo veel zonnepanelen collectief ingekocht. Wij Willen Zon krijgt nieuwsgierige telefoontjes van organisaties en bedrijven uit heel Europa die de actie willen navolgen.
De eerste 5000 Wij Willen Zon panelen zijn in Nederland, hier.
Zomer 2011: tranche na tranche
De zonnepanelen rijden nog rond, maar stichting Wij Willen Zon feliciteert alle deelnemers. Zij zijn er met zijn allen in geslaagd om wereldwijd de grootste gezamenlijke order voor particuliere zonnepanelen voor elkaar te krijgen. En bijna alle deelnemers konden in recordtijd hun eigen stroom opwekken. De deelnemers aan Wij Willen Zon leveren het bewijs: niet praten maar gewoon doen, Nederland wordt samen sneller duurzaam!
Najaar 2011: Wij Willen Zon op school
Voor scholen, die extra tijd nodig hebben voor hun grote daken, heeft Wij Willen Zon inmiddels een aparte actie op touw gezet. De panelen zijn bijna aan de deelnemers geleverd, maar er komen nog steeds klanten binnen. Als buren zien hoe makkelijk het is, als de panelen op het dak glanzen en de energiemeter terugloopt, dan willen zij ook meedoen. Wij Willen Zon heeft besloten deze bestellingen te bundelen en nog een tranche te bestellen. Die werd begin 2012 geleverd.