http://www.wijwillenzon.nl/
Stichting Wijwillenzon - info@wijwillenzon.nl

Kan ik meerdere pakketten tegelijk kopen en plaatsen? Is dat gunstig?

 
U kunt meerdere pakketten tegelijk bestellen. Graag zelfs, want we streven natuurlijk naar een grote gezamenlijke inkoop! Voor zakelijke klanten die veel meer zonnepanelen willen plaatsen dan 1 of 2 pakketten, kunnen we aparte offerte maken. U moet wel een paar zaken in de gaten houden.

Meer terugleveren dan u gebruikt
Het is voor u niet gunstig meer te installeren dan u zelf verbruikt ivm terugleververgoeding. U krijgt van het energiebedrijf maximaal een terugleververgoeding voor de stroom die u aan het net levert tot de hoeveelheid die u zelf verbruikt heeft. Dat word gesaldeerd en als dat even veel is (uw verbruik en wat u zelf opwekt), betaalt u per saldo niets. Het is niet de bedoeling van de overheid dat u netto energieleverancier wordt aan het net. U krijgt voor de hoeveelheid die u extra zou leveren, boven uw eigen gebruik dan ook slechts 6 a 7 cent, en niet de gebruikelijke 22 a 23 cent. De meeste bedrijven hebben in 2010 een maximum van 3000 kWh gesteld, dat wordt in 2011 wettelijk 5000 kWh. Greenchoice had al in 2010 voor 5000 kWh gekozen als maximum. Inmiddels kunt u bij hen onbeperkt salderen. Bedrijven die zonnepanelen op hun daken willen leggen kunnen wellicht zelf afspraken maken met hun energieleverancier.

Een of twee omvormers
Wie 2 pakketten koopt, krijgt ook 2 zeer scherp geprijsde omvormers.. Eén grotere Europese omvormer is bijna altijd duurder per Wp dan 2 dezelfde kleinere Chinese omvormers naast elkaar. Wel is het zo dat u per omvormer een aparte groep nodig heeft..

Omvormers en uw groepenkast
Als u de grotere pakketten dubbel koopt, kan het zijn dat je hoofdzekering te weinig capaciteit heeft, en moet worden vervangen door een hoofdzekering met meer Amperage. Dit is per huis verschillend en hangt af van hoeveel fase aansluiting u nu heeft: hoe zwaar is die aansluiting, hoeveel mag erop aangesloten worden? Dat is waar u een installateur voor moet bellen. Die is daar in gespecialiseerd en zal per huis maatwerk leveren.

Eerst rekenen
Conclusie: kijk eerst naar uw verbruik en de ruimte op het dak en beslis dan of u pakketten wilt combineren, rekening houdend met iets hogere kosten van de installateur voor de meterkast, 2 nieuwe groepen ipv 1, en eventueel een verzwaring van de hoofdzekering (bij echt grote installaties).

 
 
Terug naar veel gestelde vragen
 
© 2023 Stichting Wijwillenzon